marți, 11 martie 2008

Maidanezi agresivi si zgomotosi

Iesenii pusi la punct de cainii vagabonzi
Cainii maidanezi, se stie, sunt una dintre vechile probleme ale Iasului. Desi SC Salubris SA se lauda ca-n ultimii ani a prins peste 17.000 de caini vagabonzi, acest lucru nu se prea simte. Maidanezii agresivi si zgomotosi iti terorizeaza ziua, dar mai ales noaptea, pe locuitorii din majoritatea cartierelor Iasului. Tatarasul si Nicolina sunt zonele cu cei mai multi caini comunitari.
Cetatenii din multe cartiere ale orasului se plang ca autoritatile au scapat de sub control situatia cainilor comunitari. Multe dintre zonele Iasului se transforma, odata cu lasarea serii, in teritorii controlate de cainii vagabonzi. Chiar si locatarii din cartierele bune ale Iasului se plang ca, de multe ori, nu pot dormi intreaga noapte din cauza galagiei pe care o fac maidanezii.
Trei ieseni muscati pe zi
La Cabinetul Antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infectioase ajung zilnic 3 – 4 ieseni muscati de caini. Pe perioada verii, numarul acestora creste din cauza faptului ca maidanezii devin mai agresivi din cauza caldurii sau pentru ca au pui. Statisticile arata ca numarul iesenilor muscati de patrupede este tot mai mare de la an la an

Pareri impartite
Unul dintre motivele pentru care cainii maidanezi nu vor disparea niciodata este faptul ca, in toate cartierele, aproape langa fiecare bloc, exista cate un patruped care primeste resturi alimentare de la locatari. „Pe strazile Iasului exista o groaza de caini. Numai la mine in cartier, pe strada Ciric, se aduna cate 5 – 6 animale. Din fericire nu sunt agresivi, par obisnuiti cu oamenii si sunt chiar prietenosi. Uneori, le mai dau si eu cate ceva de mancare. Nu sunt de acord cu modul brutal la care recurg hingherii atunci cand prind cainii“, ne-a spus dna. Elena Sarbu, din carterul Tatarasi.
Totusi, exista si ieseni nemultumiti de problema cainilor vagabonzi care invadeaza Iasul, iar mai grav este faptul ca numarul acestora nu este deloc de neglijat. „Sunt destui caini care isi fac veacul prin zona Metalurgiei, unde locuiesc eu. Am avut si surpriza de a fi atacat de unul dintre ei. Indiferent de ceea ce spun cei de la protectia animalelor si cei care le arunca resturi menajere de la geam, pana la proba contrarie, eu consider ca orasul este al oamenilor, nu al cainilor“, este de parere dl. Mihai Pinau din Metalurigie. La fel de dezamagit este si Cristian Romulus, din carterul Alexandru cel Bun. „In fiecare dimineata, cand merg spre serviciu, vad o haita de aproximativ 10 caini prin zona. Vara trecuta am fost si muscat si de atunci prefer sa-i evit. Sa-ti fie frica sa mergi pe strada din cauza maidanezilor, asta nu e o situatie deloc normala“.
O solutie: clinica mobila
Clinica mobila pentru sterilizarea cainilor a aparut ca o solutie la problema cainilor comunitari in anul 2002. De atunci si pana astazi, la clinica ambulanta patrupedele sunt sterilizate, deparazitate si vaccinate. „Oamenii nu trebuie sa confunde un lucru: la clinica mobila sunt sterilizati doar cainii care au stapan, contra unui tarif de 39,3 de lei pentru mascul si 53 de lei pentru o femela. Anul trecut, de exemplu, clinica a fost plimbati prin cartierele Aviatiei, , Moara de Foc si Tatarasi, perioada in care au fost tratati 200 de caini“, ne-a explicat dl. Ion Apostol, directorul SC Salubris SA.
Clinica mobila pentru sterilizarea cainilor metisi a identificat anul precedent 2.700 de astfel de caini in curtile iesenilor, cei mai multi in Galata (900) si Copou (800).

Topul cartierelor dupa maidanezi
Desi nu sunt un motiv de mandrie pentru nimeni, maidanezii din Iasi pot alcatui cu usurinta un top. Astfel, in „statisticile“ Salubris pentru anul 2007, cei mai multi maidanezi au fost ridicati din zona Tatarasi – Metalurgie, peste 1.000. Pe locul doi se afla zona Podu Ros - Nicolina – CUG, cu 900 caini colectati. Locul trei este ocupat de zona Copou – Sararie, cu 750 de caini. Cele mai putine patrupede au fost capturate in zona Cantemir – bulevardul Nicolae Iorga, aproape 200.
Una peste alta, patrupezii iubiti sau huliti de ieseni raman „sefi“ in cartierele orasului.

Un comentariu:

Eutanasiati Maidanezii spunea...

Asticolu e din 2008 acum suntem in 2012 situatia e la fel !!! EUTANASIATI MAIDANEZI DRACULUI ODATA SI CASTRATI ZOOFILII